Tuesday, May 13, 2008

Tehotni otcovia... :)

... alebo, ako to vyzerà u nàs :) Urcite existuje viacero exemplàrov tehotnych otcov, tak ja to len zhrniem tak vseobecne. Milé dàmy a pàni, budte pripraveni na mozné odchylky a varianty jedného, ci viacerych syndromov naraz az sa to bude tykat vàs :D

Oboznàmenie otca, ze je v ocakàvani. Podàvam mu tehotensky test, ved vhodné slovà sa hladajù tak tazko. Hlavne ked sa snazite uz takmer dva roky. Chyti to nechàpavo do rùk a pyta sa ma: 'Co to je?!' Reagujem strucne: 'No co asi?!' Smrtelne vàzna odpoved drahého: 'No teplomer to asi nie je!' Do mna sto certov! Namiesto toho, aby vyskocil od radosti a buchol si hlavu o strop, on zahlàsi toto! To je tak, ked zijete so srandickàrom :) Tak som mu to musela vysvetlit polopatisticky. Srandicky ho presli... ako toho susedovho psika autobus... Dva dni aj vyzeral akoby ho zrazil autobus :) Po dvoch dnoch sa mu to rozlezalo v hlave, opadol prvotny sok a postupne zacal dàvat najavo svoju radost. A este ako!

Takze tu je opis stastného (aj ked nie vzdy, vsetci sme len ludia, dostanem sa k tomu neskor)tehotného otca. Vravim, ze ich je viacero exemplàrov (napr. prekvapeny, nestastny, okabàteny a dalo by sa pokracovat), ja som mala moznost sledovat len toho stastného, zatial :) Najprv chodia asi tyzden vkuse s nablblym ùsmevom. Este netusia, ako sa veci vyvinù a aky dopad to bude mat na ich zivot, netreba im ani kazit radost. To sme sa radostne prehupli do piateho tyzdna tehotenstva. Siesty-siedmi tyzden, zàlezi od priebehu tehotenstva, prvotnù euforiu vystrieda zadumanost az nasrdenost! Nejde vàm to do hlavy?! Tak k tomu len v skratke: Prvé tyzdne telom zeny prebiehajù také hormonàlne zmeny, cudujem sa, ze este ani jednej z toho neprdlo v bedni, ze sex a veci ùzko spojené s fyzickou làskou sù nàm (zenàm) na mile vzdialené! A tak i na tom najtolerantnejsom a najmilsom muzovi dlhodobà sexuàlne abstinencia zanechà volnému oku viditelné zmeny ;) ked sa vàm este zadari tak ako nàm a lekàr naordinuje mesiac bez akejkolvek (prizvukujem akejkolvek) fyzickej nàmahy, potesenie na obidvoch stranàch :(

Stastlivo sme sa prehupli cez kriticky dvanàsty tyzden. Hormony sa ustàlili na obidvoch stranàch. Muzsky testosteron sa vybil na nocnych vyjazdoch na pohotovost a koktail zenskych sa ideàlne zmixoval ( v tych lepsich pripadoch, sù zeny, ktorych koktail hormonov ostàva nezmixovatelny pocas celych 9tych mesiacov) a tehotny otec sa moze koncne uvolnit. Do slova a do pismena :) Najhorsie obdobie je za nami, aspon to si mysli tehotny otec :) Este netusi, ze teraz bude musiet zvlàdnut sexuàlny maraton bez ujmy, ktory, v tych najnekomplikovanejsich pripadoch, bude trvat pat mesiacov. Hormony tocia vesmirom! Anglicania na to majù jeden ùzasny vyraz, ktory sa mi pàci: I am so HORNY! Presne vystihuje rozpolozenie tehotnej zeny bez toho, aby sme sa museli o niecom nemiestne vyjadrovat :) Tu vsak treba uviest, ze hormonàlne variàcie sa odlisujù u kazdej zeny, takze potenciàlny otcovia budte pripraveni aj na variantu B, kedy hormony sposobia, ze zene klesne libido a je po maratone :) Takze az uvidite v obchode zenu tak v siedmom, osmom mesiaci, velmi stastnù a pri nej kràcat fyzicky ubytého, schudnutého tehotného otca, nemajte obavy, ona ho netyra doma po veceroch :) Jednoducho "dva kràt za den" na nich zanechàva evidetné zmeny... Drahy mi raz hovoril prihodu. Este ked bol také mladé ucho mal bar a jeden z jeho zàkaznikov mu zacal chodit do baru velmi utahany. Tak si ho zacali doberat chlapi v bare, ze ci tahà aj nocné :) Nakoniec z neho vyslo, ze mà tehotnù zenu. Este mu na posmech hovoria: 'Ved ona je tehotnà a nie ty :)!' Tak im vysvetlil, ze nemà pokoja. Vraj ho zobudi aj dva kràt za noc... Vsetci hned zborovo skonstatovali, ze sa mà! A tak mi drahy pri prvom tehotenstve rozpovedal tùto prihodu a dorazil to: ' Uz chàpem o com hovoril! A tàk som mu vtedy zàvidel!' Stavim sa, ze to bolo prvé, co ho napadlo; ked som mu podala "teplomer"! Chudàk, uz vedel co ho cakà :)

Dalsi syndrom tehotného muza je- syndrom skrecka. Vidite muza panicky pobehovat po obchode s obrovskym kosikom, do ktorého bezcielne hàdze enormné mnozstvo najroznejsich druhov potravin. A hned niekolko baleni naraz! Napr: 6 balickov klobàs, 3 baliky cvikly, vo februàry dve krabice zmrzliny, jablkà, pomarance a hlavne nezabudnùt na slivkovy dzùs :) Nàhodni okoloidùci urcite zapinajù doma spràvy aby zistili, ci nie je krajina obsadenà zasa Rusmi a netreba robit zàsoby! K tomu si este prihodte nàhodné potraviny, ktoré padnù do oka pocas panického prebehu okolo regàlov, ved co keby nàhodou prisla na to chut a nebolo by to doma! A tak staci vo februàry spomenùt, ze màte chut na ceresne, ci jahody a tehotny otec je ochotny ist hladat ako Maruska jahody, ceresne ci melon. A ked sa podari nàjst, tak potom sa kùpi ako pre rotu vojakov! A tak je to so vsetkym. Mali by ste vidiet nasu kuchynu a chladnicku. Màme zàsoby na tri zimy. Neviem, kto to vsetko poje!

Ztial, co ja evidentne priberàm, moj tehotny tatino chudne. Asi mu prospieva fyzickà nàmaha. Po porode budem musiet kùpit bic a pokracovat s prehànanim po dvore, aby zasa nezlenivel, kym sa ja dostanem do formy :) Mozno mu pomàha aj moja nàladovost, ktorà ho dokàze vystresovat az do maxima.

No a zàverecny syndrom, ktory sa prejavi az po absolvovani pripravného skolenia o porodnom procese. Skolenie zacina koncom osmeho mesiaca. Ked opadne prvotny sok s odvysielaného detailného videa, snazia sa rozpaky, mozno strach, prekryt humorom. Tehotni otcovia zoberù na seba ùlohu roztlieskàvacky, dokonca sa s-team-ujù s kolegami zo skolenia a s bojovym pokrikom povzbudzujù potencionàlnu rodicku: E-ste raz, E-ste raz... Hu-rà Hu-rà Hu-rà korunovanà je hlava!!! (ked sa dieta zosùva kontrakciami do porodného kanàlu, tak sa to popisuje ako Crowning- korunovanie) A vy neviete, ci sa màte smiat, ci saliet od zùrivosti! Ale, aspon niekto to berie s humorom :)

No a to sù moje postrehy. Uz sme presli syndromami nadurdenosti, skrecka a momentàlne sme sa vydali na maraton :) Tak dùfam, ze tento rok to bude bez roztlieskàvania, hoci si ho neuzil ani prvy kràt pri cisàrskom reze :) No a verit, ze sa nàm spolocne podari dobehnùt ten maraton do ciela bez ujmy...

4 comments:

motýľ said...

Palculienka,tak si dodrzala slovo :)) vdaka a cmuk :)))
Bavil som sa. Pekne, tak laskavo a s pochopenim si to opisala. Hormon vie s telom zamavat, to je jasne.To terajsie obdobie si poriadne teda uzite :))) a nesetri ho, nech vie, ze je tehotny :)))
radim empaticky. Ved chlap musi nieco vydrzat, nie? .)

palculienka said...

motylik, tak uz vies, co tak zhruba ocakàvat, aj ked variàcie mozu byt rozne :)
nesetrim ho :) nech sa zacvici, ved ked sa malé narodi, bude to horsie, hlavne co sa tyka neprespatych noci ;)

Pustovníčka said...

No Palculienka, tak na tento Tvoj post musim navigovat svojho draheho :-))))))

palculienka said...

pustovnicka, to bol ucel :) priblizit aspon z casti udel tehotnych otcov :)) aj ked oni to mozno vnimajù inak ;)