Monday, September 03, 2007

Zasa raz...

... plàvame v srackàch! A to som uz zacinala verit, ze nàm sa to uz nestane! Od vypàlenia baru uplynulo uz desat mesiacov. Po opletackàch s poistovnou a byrokraciou, sme zaciatkom februàra dosiahli vzàjomnù dohodu s poistovnou. Takze mohlo sa zacat s renovàciou. No zacat ako zacat. Nàjst tù spràvnu firmu, ktorà vàs neosklbe a neoklame. Mali sme jedného kandidàta hned od zaciatku. Javili sa seriozne a profesionàlne, avsak len do vtedy, kym neuvideli rozpocet. Zrazu sa zabudlo na serioznost a profesionalitu a preslo sa na zbojnictvo. Ani nàs Jurko, ci anglicky Robin by sa nemuseli za svoje zboje hanbit, dokonca by sa mohli co to poducit od danej firmy :) Ich zboj by bol velmi dobre zamaskovany, nebyt starsie datovanych rozpoctov ich pràce. Novy rozpocet bol o 35% vyssi, ako ten povodny spred troch mesiacov! Nuz co, preràtali sa. Drahy vzdy odkladà papiere na dobu neurcitù, za co vzdy nadàvam, ale tento kràt som cusala ako vos pod chrastou :) Takze hladat dalsiu firmu. Obvolàvali sme, pytali sme sa, listovali v zlatych strànkach, nic. Nakoniec sme sa spytali v banke. Dostali sme kontakty. Tak sme hned zavolali. Prvy sa nemienil angazovat a druhy sadol ako mucha na lep. Drahy sa s nim stretol, vysvetlil situàciu a po dvoch tyzdnoch sa spravil rozpocet a dohoda. Mohlo sa zacat. Zaciatok jùna a pràce sa konecne pohli! Progres bol viditelny. Az na malé zàdrhele, dalo sa to povazovat za ideàlne. Plànovali sme otvorit zaciatkom septembra. Ano, plànovali, ale ako sa hovori: 'Clovek mieni, ludskà hlùpost meni.' (Upravila som si to porekadlo, lebo v tomto pripade sa to takto hodi lepsie) Tak, momentàlne sù pràce zastavené kvoli bezpecnosti budovy. Ano, nàs dom, moze kedykolvek padnùt! Teda nie cely, ak budeme mat stastie, tak len prvé poschodie a ak budeme mat naozaj neuveritelné stastie, tak sa to stane, ked nebudeme v dome!

Totiz:

  • firma namiesto troch nosnych tràmov nainstalovala len dva (boli sme uisteni, ze dva stacia, nakolko sa pouzije odlahceny beton)
  • namiesto osadenie tràmov 30 cm do steny, ich osadili len 5 cm do steny (tiez sme boli uisteni, ze to ùplne staci! uz museli podopriet hlavny tràm zeleznou tycou, lebo tràm zosadol 5 cm a to este nie sù dané dlazby!)
  • nepouzili odlahceny beton, ale normàlny, ktorého vàha na m3 je niekolkokràt vyssia ako odlahceného betonu (pouzivajù sa polystirénové gulky a menej vody, na odlahcenie vyslednej vàhy)
  • izolàcia nie je poriadne upevnenà, steny sa po zatlaceni celé hybu, ked sme namietli, tak steny sa rychle prikryli sadrokartonom-drzia sa hesla: co oko nevidi, to srdce neboli! nehàdali sme sa, chceli sme to mat cim skor dokoncené
  • oknà nàm tak dobre nasadili, ze sa nedajù vybrat z pàntov v pripade rozbitia skla! (na to nàs upozornil jeden z jeho zamestnancov, inak by sme si to neboli ani vsimli)
  • na prizemy neodizolovali dlàzku, takze uz teraz nàm mokvà beton!

Dalo by sa pokracovat, ale toto sù také hlavné vady, ktoré ovplynia nàs obytny priestor, nehovoriac o estetickych vadàch :) Odoslali sme list, kde sme vymenovali vsetky zàvady a cakali na odpoved. Nic. Dohrnul sa o tyzden a ziadal, aby mohol prediskutovat s drahym zàvady a dat to do poriadku, najprv mu vsak drahy musi zaplatit dalsiu ciastku. Drahy samozrejme odmietol, ved uz aj tak zaplatil 60% z celkovej sumy! Nic. Cakali sme na pisomnù odpoved. Neprisla. V sobotu sme boli s intermediom a prediskutovali sme podmienky. Treba vsetko uviest na spràvnu mieru a zvysné peniaze az po dokonceni pràce! Mal zavolat najneskor v nedelu vecer. Nezavolal. V poriadku. Zajtra ideme do nasej poistovne, kedze som si poistila novostavbu. Vsetko, co je nanovo vystavené, màm poistené pràve proti takymto 'profesionàlom'! Pojde to sùdnou cestou, mne vsak poistovna uvedie vsetko na spràvnu mieru a potom sa bude sùdit s dotycnou firmou. Takze, ja nestràcam. Firma by mala mat poistku (tzv.decenale), ktorà ich poistuje v pripade profesionàlnych chyb, ktorych sa pocas kariéry dopustia. Tvrdil nàm, ze mà firmu poistenù. Nikdy som vsak nevidela certifikàt. Ak nemà poistku, tak je to tresné a pokutuje sa to. Je to nieco na sposob auto poistky. Tiez nemozete jazdit bez poistky. Tu nemozete vykonàvat profesiu bez poistenia :) Firma, ak je poistenà, tak to pravdepodobne prejde bez bankrotu, a mozu byt radi. Ak nie sù poisteni, bankrotu nezabrània. Tu totiz v pripade bankrotu pridete o dom, auto a vsetok majetok, aby sa vyplatil zostatok dlhu! K tomu 10 rokov zàkaz podnikania! Dali sme mu moznost, boli sme pripraveni prijat kompromis, ktory by ulahcil zivot obidvom zùcastnenym stranàm. Nie je zàujem, ja sa doprosovat nemienim! Otàzka je: 'Kedy otvorime?' Netusim, ale dùfam, ze to bude dost skoro na to, aby sme nemuseli poziciavat z banky na prezitie tychto sraciek! Uz màm toho vàzne dost! A potom sa teste zo zivota!

13 comments:

Silviah said...

Čo na to povedať?

sas said...

Palculienka :(( dufala som, ze uz zacnete s prevadzkou (a budes mat kopec nametov na zaujimave posty).
To je fakt chore!!Ti podnikatelia resp."podnikatelia" su asi ako u nas.
Zalezi im viac na svojom vacku ako na svojej profesijnej cesti a urovni.Ludske svinstvo! :((

palculienka said...

silvi, ja tiez uz stràcam slovà :(

palculienka said...

sas, najhorsie je, ze vsetci sù rovnaki, fakt sme hladali, ale aj cez to vsetko sme natrafili na takéhoto zbojnika :( a vies co je najhorsie, ze ja platim a 'on' pàn vedùci mi nechce ani dovolit si vybrat moj vlastny tovar!!! to uz je vrchol, po viacerych hàdkach som si vydobila svoje: "ja platim, teda ja si vyberàm! a az budem potrebovat jeho radu, tak sa nanho obràtim!!! trvalo mu to dva mesiace, kym pochopil, cez to vsetko zacal robit pre nàs bar bez toho, aby to prekonzultoval s nami! malickost za 350.000 sk a rozhodol za nàs!!! samozrejme, ze sme odmietli! ja si vyberàm, ked platim!!! ja neviem, mentalita tunak je naozaj zvlàstna!

femma said...

Palculienka, vidím, že celý blog spí, aspoň u teba som niečo našla - takže hádam to s tebou nie je až také zlé, keď máš chuť písať... ale vážne - myslela som, že to len na Slovensku tak funguje - také firmy tu nájdeš na každom kroku...
...je to všetko o ľuďoch a neviem pochopiť, kde sa v niektorých berie toľko nezodpovednosti, chamtivosti...
Držím vám palce - nech sa rýchlo všetko na dobré obráti :-)

Anonymous said...

Palculienka, predýchať a veriť je to jediné, čo sa dá. V dnešnej dobe by mal byť človek všehoznalý, čiže aj statik, aby sa mu čosi také neprihodilo. A ver tomu, že podobné "zážitky" sa dejú nie len u vás, ale aj u nás, aj u susedov...Držím päste, aby všetko dobre dopadlo. :)

palculienka said...

femma, ja viem, ze vsade je to rovnaké a je to o ludoch, lenze tu je takychto 90% firiem :(, len uz je toho aj na mna akosi vela :(

palculienka said...

morningdew, dycham, dycham, uz desat mesiacov rozdychavam, lepsie povedané dva roky :) sù veci, na ktoré sme ho upozornovali a aj tak si spravil po svojom, nie je to prvy kràt, navstivili sme viacero barov, ktoré renovoval a ani jeden majitel nepovedal nic lichotivé o nom, ci jeho pràci, uz vsak bolo neskoro :( pràce boli v plnom prùde
uz len zostàva verit, ze to vsetko dobre dopadne

Lev bez hrivy said...

No ale skus sa na to pozriet z lepsej stranky: v srackach neplavate, zatial sa vam z kanalizacie nevyvalili :-)

palculienka said...

lev, kanalizàcie sa este nemoze vyvalit, toalety nie sù namontované, ale keby prislo k tomu, verim, ze by som to zvlàdla, tréning màm za tie dva roky dobry :)

luna said...

uff,ťažká záťaž na nervy :(,ta nech to rýchlo všetko prehrmí,aby si sa mohla vytešovať z nového baru,držím palce :)

palculienka said...

luna :) vyzerà to tak, ze bude hrmiet velmi dlho :(

palculienka said...

dakujem vsetkym za pozitivne zelania :)