Monday, August 27, 2007

Den narodenia...

Neviem, ci poznàte riekanky, ktoré sa tradujù v Anglicku. Ja som sa s nimi po prvy kràt stretla, ked sa mi narodila hviezda :) Povedala mi ich znàma ;) Den v tyzdni, v ktorom ste sa pràve narodili, vraj ovplyvni vasu povahu, ci osud, tak ako meno, ktoré vàm matka vyberie. Tak som vàm to prelozila, aby ste sa mohli aj vy trochu pobavit :)

Dieta narodené v...

...pondelok:

je kràsne

...utorok:

je plné milosti

...stredu:

je mrzuté a smutné

...stvrtok:

je veselé a radostné

...piatok:

je dostojné

...sobotu:

tazko pracuje

...nedelu:

nikdy nebude poznat nùdzu

Tak uz len vypàtrat, v ktory den ste sa narodili a budete si vediet vysvetlit dalsie charakteristiky vasej povahy :)) Tak kliknite na link a nàjdete storocny kalendàr, podla ktorého sa vàm podari nàjst den v tyzdni vàsho narodenia http://www.zoubek.cz/homepage/hry/kalendar.html

Tu je este jedna obdoba horeuvedenej riekanky:

Pondelkové dieta je kràsne,

utorkové dieta je plné milosti,

stredové dieta je plné zialu,

stvrtkové dieta daleko zàjde,

piatkové dieta je milujùce a obdarovàvajùce,

sobotné dieta tazko pracuje,

nedelné dieta, narodené v case sabatu je milé, veselé, dobré a culé :)

Tak, ako si nikto z nàs nevyberà svoje meno , nikto si nevyberà ani den prichodu na svet. Mozno pràve preto tà viera, ze je to dané okolnostami, ci osudom, ze to mà vyznam a vplyv na nàs dalsi osud a zivot. Pre matku by malo byt kazdé jedno dieta vynimocné, bez rozdielu, v ktory den sa narodilo. Aj ked ich mà viac, verim, ze kazdé jedno je spojené s nejakou zvlàstnostou pocas prichodu na svet.. :) Tak, ako mne mama povedala vcera do telefonu: 'Ved vies, ty si sa narodila v nedelu (este stàle si to pamatà, pri tom nàs mala styroch) a este si nebola celà vonku a uz si vrieskala,' hovorila mama so smiechom v hlase a potom pokracovala:'aj doktor mi hovoril, ze takéto dieta este nezazil, len povedal sestrickàm, nech mi ju ukàzu a nech ju odnesù prec, aby mohol v klude napisat spràvu o porode, nedokàzal sa sùstredit, co si tak plakala' dokoncila mama a hlasno sa smiala. Potom este dodala:'Doktor hovoril, ze budes spevàcka.' No spevàcka nie som, ale huba mi zato ide stàle :) Mama casto so zartom hovorievala:"Ty si este ani nebola celà na svete a uz si vrieskala," a potom so smiechom vzdy dodala:" no a odvtedy si ani neprestala vrieskat!" Tak sa vzdy smejeme na tom, akà som bola nedockavà dat vsetkym najavo, ze som konecne tu! No a aby to nebolo vsetko také rozpràvkové, tak brat, vtedy stvorrocny, to priklincoval otàzkou, ked ma mama doniesla z porodnice. Najprv si ma poobzeral a kedze som sa narodila v nedelu a nie v pondelok, sa velmi dolezito spytal:"Mami, a to krajsiu nemali?!" Na co sa mama vynasla a odpovedala: "No vies, aké sme mali peniazky, takù sme kùpili!" Brat len chàpavo pokyval hlavou a odisiel :)

Kazdé jedno dieta je vynimocné, jedinecné a neopakovatelné. Kiez by si to vsetci rodicia plne uvedomovali a podla toho sa aj spràvali :)

19 comments:

luna said...

tak ja som sobotná a je pravda,že zadarmo mi z neba nič nespadne,všetko si musím vydrieť,aj keď prší musím vbehnúť pod kvapku bo ináč ani nezmoknem :D
Striebro je nedeľné dieťa šťasteny a drahý je utorkový a fakt plný milosti/dobráčisko/,až niekedy som z toho na prášky :)

...a mne mama hovorila,že keď som sa narodila bola som peknučká a vonku bolo kopu snehu a slnko nádhene svietilo...nuž,neviem kde sa podela krása,ale milujem,keď sa od snehu odráža slnko :),vtedy mám taky zvláštny pocit... ;) :)

...ty si fakt neskutočná,od narodenia až do teraz:D,toho sa už nezbavíš :)

palculienka said...

luna, tak si ma rozosmiala tou kvapkou :D
moj drahy je tiez utorkovy :)
hviezda je stvrtkovà a ako malinké bàbatko sa stàle usmievala, aj jest si pytala brblanim a nie placom, ten prisiel, az ked som ju prilis dlho nechala brblat :)
no a neskutocnà som ;), takych oslov ako som ja vela nenàjdes, len osol sa odhodlà na to, na co som sa odhodlala v zivote ja ;)
takze ty si tiez zimnà, ako ja :)

Anonymous said...

snehu bolo aj keď môj pondelok prišiel a po snehu bolo, keď drahému pondelok prišiel a keď veľká opica zaplakala, zaplakala aj streda a keď utorok opičky malej prišiel, tak sa ujo riadiaci premávku zmiloval a všetky autá zastavil, aby som ju v aute nerodila...asi nechcel byť pôrodná baba :D

Palculienka, neviem či poznáš túto stránku, ale je o menách: http://www.kabalarians.com
:)

femma said...

hovorí sa, že deťom sa už počas tehotenstva treba prihovárať ich menom, aby si naň zvykli a prijali ho... mne mama na poslednú chvíľu - po pôrode zmenila meno, nedala mi to pripravené a faktom je, že svoje meno nemám rada, neviem sa s ním stotožniť niečo asi na tom bude!

luna said...

ja som si myslela,že osol sa z miesta nepohne pokiaľ nesadneš na bričku s takou dlhou patykou na konci ktorej je uviazana na šnúrke mrkva,no a až vtedy sa pohne a ide... :D ...ta ty si dajaký nový druh akčného osla ;) :)))...a ináč oslíki sú mylé,také malé a nekopú tak silno ako kôň :)))

luna said...

ja som ťava,mylé-milé... :P

Pustovníčka said...

A ja som dieta zimneho slnovratu a k tomu stvrtkove :-))))) Preto vam vsetkym posielam vela usmevu :-)))))))))))))))))))) Juchu

Femma : Ale nie je to az take zle :-)))

sas said...

palculienka, zaujimave veci som sa od teba dozvedela.a linkla som sitvoj kalendar :))ja som stvrtkova a tiez strelec :))
Keby to bolo naozaj, tak by sme sa vsetci delili na 7 skupin podla dni v tyzdni, nie? potom to asi este ovplyvnuje 12 mesiacov, meno, priezvisko :)) zemepisne koordinaty:)) a geny a nakoniec sme riadne cuda :))kto sa v tom vyzna?

palculienka said...

morningdew, tiez mi mama vravela, ze sanitkàr ju prosil aby este desat minùt vydrzala ;) mama na to: ja aj àno, ale povedzte to tomu malému, co sa tlaci von :) ale nakoniec stihli dojst na sàlu :)
nie nepoznàm tù strànku, urcite omrknem :)

palculienka said...

femma, ja som nevedela dat meno ani tri dni po porode, hoci som mala zoznam a vedela som, ze to bude dievca, nakoniec sme vybrali meno, lebo by jej 'prischlo' meno mojej netere, bolo neskutocné, ako sa na seba podobali :) ja som povedala, ze ju musis najprv vidiet a potom vybrat meno :) ale inak som robila muzicku pocas tehotenstva, sluchàtka na bruchu, hrala som jej operu a potom, mesiac po porode, ked mala koliku a sme jej tù skladbu pustili, tak ju poznala a ukludnila sa :) bolo to neskutocné sledovat ju, ako sa tvàrila pri pocuvani :) takze je pravda, ze deti sù vnimavé uz pred narodenim, takze je to mozné aj s menom, ak ich matka volà menom pocas tehotenstva, nemala by ho potom menit :) musim nàjst tù skladbu a pustit ju malej, ci jej to bude nieco hovorit este :)

palculienka said...

luna, otvorime ZOO? uz màme jedného akcného osla a jednu mYlù tavu :)))))

palculienka said...

pus, vdaka za ùsmev :) heslo dna: s ùsmevom dalej zàjdes :)

palculienka said...

sas, tak vitaj v klube strelcov :)
takze aj u teba plati s ùsmevom na vecné casy :)
no ved to, je z toho hotovy DNA retazec, v kazdom pripade jedinecny :)

Pustovníčka said...

Klub strelcov sa tusim rozsiruje, to bude usmevu :-)))))))))))))))))))))))))))))))))

palculienka said...

pus, tak teda pridàm aj ja jeden
:)))))))))))))))))))))))))))))

motýľ said...

palculienka a morningdew :))) vy ste nas poriadne poriadne preskolili :)))
takze by som mal byt dostojny pan?:))) to aby som sa viac snazil:)))

palculienka said...

motylik, no mozno nie dostojny pàn :), ale dostojne milujùci a obdarovàvajùci :))))))))) ak skonbinujes oba piatky :) inak to odstojny by sa dalo tiez prelozit ako vàzeny :))))) takze vyber si

Silviah said...

:-)
... no - vraj ťažko pracujem. Ale ja si myslím, že to nie je pravda ani náhodou. .-)
Ale možo platí, že výnimka potvrdzuje pravidlo.

palculienka said...

silviah, :) v takomto pripade vynimka potesi :D