Thursday, June 21, 2007

Cantaloup melon s Portom

Inspirovala ma Morningdew s jej postom o melonoch. Tak vàm hodim jednu oblùbenù dobrotu z nàsho menu. Je to ùzasne jednoduché a velmi osviezujùce v tieto horùce letné dni.

Budeme potrebovat pol melona na osobu a tmavé portské vino ( Porto Tawny). Melon umyjeme a na kazdom konci ukrojime zvrsky tak, aby nàm pekne "sadol" na tanier, inak sa vàm bude kotùlat po tanieri. Melon si rozkrojime na polovicu, nie pozdlzne, ako pri kràjani na mesiaciky, ale priecne. Takze nàm vzniknu dve pologule. Vynaliezavi jedinci mozu rozkrojit melon do hviezdice ako na obràzku. Nozom si cez stred slabucko nacrtneme linku, podla ktorej budeme vykrajovat "hviezdicu", potom len malù cepel nozika zasùvame do melona napriec tak, aby sme vytvàrali odvesny trojuholnikov, asi takéto nieco, /\/\/\/\/\/\/\, by malo vzniknùt po obvode melona :) Ak si netrùfate, tak ho len napriec hladko rozrezte. Vycistite kostky. Ak màte po ruke lyzicku na vykrajovanie melonovych gulocok, tak pouzijeme tu a duzinu vydlabeme nou do misky. Ak nie, hravo to zvlàdnete kàvovou lyzickou. treba ju zasunùt do duziny a potocit v smere hodinovych ruciciek a budù sa vàm tvarovat pologule. Pri odkrajovani spodku melona, aby sa nàm nekotùlal po tanieri, dàvame pozor, aby sme neukrojili prilis, lebo nàm pri vydlabani duziny vznikne dierka, cez ktorù nàm bude "prchat" stavicka :) Ak màme duzinu vydlabanù a pripravenù v miske, zalejeme to Portskym vinom a nechàme v chladnicke odstàt. Na jeden melon staci tak pol deci Portskeho vina, podla chute mozete pridat, ale odporùcam nechat trochu marinovat a potom ochutnat a popripade pridat Portského vina, ak sa vàm to zdà byt nevyrazné. Najlepsie pripravit vecer a jest na druhy den na obed :) "Melonové misky" ulozime tiez do chladnicky, aby nàm ich musky do ràna nezmlsali :)

Podàvame dobre vychladené, v "melonovych miskàch" s vidlickou. Moze sa podàvat ako predjedlo alebo desert. Za pokus to stoji. My to robime tradicne s Cantaloup melon, ale mozno by sa to dalo aplikovat na hocijaky cukrovy melon, okrem klasického vodového. Tak vàm zelàm sviezi melonovy vikend :)

10 comments:

Anonymous said...

Palculienka, si ma potešila :)...mi to pripomenulo, ako náš sused "dopoval" vodový melón rumom. Malo sa to vraj ešte obaliť sadrou, či ako, ale to už nestihli. :) Vyskúšam. :)

palculienka said...

morningdew, àno pocula som nieco také, tusim vodkou sa to u nàs tradovalo a tà sadra tiez, nikdy sme to nerobili, toto je jednoduchsie :)

germa said...

ja som len v maďarsku jedávala červený melón, do ktorého sa urobil otvor, nalial sa tam koňak zavrelo sa to a nechalo postáť a na druhý deň sa to krájalo na mesiačiky. Ale toto určite vyskúšam.

palculienka said...

germa, je to osviezujùce :) stoji to za pokus

femma said...

palculienka, ty teda vieš útočiť na chuťové bunky!! :-)))

palculienka said...

femma, s potesenim :)

Anonymous said...

teda palc, co mi to robis? :)mnam.....
a ozaj, to ma byt zlty melon? na ten je ten moj alergicky, dusi sa z neho
:)

palculienka said...

arwen, cantaloup je taky pàsikavy a v nùtri je oranzovo ruzovy, ale patri do skupiny cukrovych :)

sas said...

to sa ti povie,cantaloup s Portom..
boli sme na nakupe a ziadne Porto a ziadny cantaloup...:(
Kupili sme cerveny melon a rum.Ale skoda reci, uz je po melone :)) aj na rum sme zabudli :))

palculienka said...

sas, ved aj tak sa dà, tu sù zasa cervené nehoràzne drahé, kdezto cukrové (minimàlne tri druhy) sa kupujù na kusy, nie na vàhu, tak ja som si tento rok vysadila, uvidime, co z toho bude :)