Saturday, June 02, 2007

Flambované morské priserky

Jeden recept, seriozny, bez spackania a pridàvania zàzracnych prisad :) Aj aktivny blbec, ako ja, ho dokàze pripravit bez nàvodu. V mojom pripade staci raz vidiet, pre zrucnejsich raz precitat.

Budeme potrebovat hlàvkoy salàt, cibulku alebo salotku, morské priserky, mozu byt aj krevetky zmrazené, alebo cerstvé. My pouzivame zmrazenù zmes plodov mora, ktorù najprv rozmrazime, ak nemàme cas, tak ju dàme na suchù horùcu panvicu a nechàme odparit z nich vodu, ktorà by nàm neskor prekazila flambovanie:) dalej tuk, je lepsi ako olej, dozviete sa preco nizsie, trochu konaku ci whisky, petrzlenovù vnat, strùcik cesnaku, paradajky, papriku, uhorku na ozdobu salàtu. Pre "zrucnejsich" azbestové rukavice, poziarnicku nehorlavù kombinézu s prilbou a manzela s hasiacim pristrojom vedla seba! Deti posleme na pol hodiny do obyvacky, aby nàhodou neprisli k ùrazu.

"Zrucnejsi" si natiahnu na seba nehorlavù kombinézu. Na tanier si pripravime salàtové listy, ocistené samozrejme, na okraj ulozime mesiaciky paradajok, uhorky a pàsiky papriky. Na panvicu si dàme roztopit maly kùsok tuku, moze byt cera, maslo na pecenie a oprazime cibulku do sklovita. Potom pridàme na panvicu krevety, ci zmes "priseriek" a kràtko (tak pat minùt, aby boli uvarené, nie prevarené, zostanù gumenné) oprazime na prudkom ohni, pridàme na drobno nakràjany (pretlaceny) cesnak. Dochutime pomletou gréckou rascou (kumin) a solou. Ked je zmes dobre rozohriata, tu si "zrucnejsi" natiahnù azbestové rukavice a nasadia poziarnicnù prilbu, na ktorej nezabudnù sklopit vizoàr, manzel stoji v pohotovosti za nasim chrbtom s hasiacim pristrojom, pridàme, podla chuti, trochu whisky ci konaku a prudko zohrejeme a oflambujeme. Zmes je hotovà. Pridàme na drobno nasekanù vnatku petrzlenu. Podàvame za tepla. Salàt mozeme poliat omàckou, ktorù si pripravime doma, alebo kùpime hotovù. My pripravujeme teplù omàcku. Oprazime cibulku na troche tuku, pridàme dijonskù horcicu, tak za dve cajové lyzicky, polievkovù lyzicu kremzskej horcice a trochu oprazime, podlejeme trochou bieleho vina (tak deci az dve, aby to nebolo prilis husté ale ani riedke), zvysok vypijeme, a privedieme do varu. Na dokoncenie pridàme slahacku na varenie a prevarime. Dàva sa na salàt horùca. Nedàvajte vela tuku, lebo horcica sa vàm bude oddelovat, ak sa aj tak stane, nebojte sa, ono potom treba pridàvat to vino po troche a pomaly vpracovàvat tu horcicu do toho. Podla potreby dochutime solou. Omàcka sa moze skladovat v chladnicke niekolko dni a treba ju len prihriat, ak prilis zhustne, treba ju rozriedit vinom, ci slahackou.U nàs doma im chutila viac za studena. "Pokropime" nou salàt a pridàme hore pripravené morské priserky (krevety). Na vrch znovu pridàme trochu teplej omàcky a mozeme servirovat ako predjedlo. U nàs hovoria, ze keby sa dal zjest tanier, tak zjedia aj ten.

Nedàvame olej, a ked, tak len minimum, lebo by sme to nedokàzali oflambovat. Tuky sa zohrejù na vysokù teplotu rychlejsie a efektivnejsie sa potom flambuje. Raz sme s Dankom tak flambovali, ze drahy myslel, ze podpalime kuchynu. Na co sme mu mi povedali: "Pozri na profesionàlov a uc sa, ako sa mà flambovat!" Plamen vyslahol do pol metrovej vysky :)) Mihalnice dorastli :) Preto nezabudnite sklopit ten vizoàr :) Tajomstvo je, najprv treba rozohriat zmes na co najvyssiu teplotu, na elektrickej platnicke sa vàm to asi nepodari, treba plynovy horàk a potom tam chrstnùt alkohol. Odporùcam jeden pred hrknùt do seba, dodà vàm to kuràz. Podàvame s cerstvym chlebikom. Tak zajtra si ku dnu matiek jeden taky nechàm naservirovat a ak budem mat stastie, pridu aj ti poziarnici :)

10 comments:

germa said...

raaz som takmer podpalila skrinku nad sporakom - uz to radsej nebudem skusat. Doteraz neviem zabudnut na tu hrozu!

palculienka said...

germa, my sme mali nastastie nerezovy vyparnik nad sporàkom, takze bez ujmy :)

motýľ said...

nemas recept na nieco lepsie? :(
nieco, co by som zvladol i ja? - chcel by som obcas niecim prekvapit:)

Anonymous said...

flambovanie zasadne vzdy v zahrade a po ruke kybel vody...:)

palculienka said...

motylik, pràve na teba som myslela, ono je to dobré aj bez flambovania, to zvlàdnes :) a tà omàcka je lahuckà tiez, alebo kùpit hotovù, inak je dobrà aj studenà, trochu balzamického octu, olivového oleja, horcice, sol, korenie a vymiesame mixérom :) postnem recept na rybi salàt, jednoduchy a rychly

palculienka said...

morningdew, tiez uz flambuje zasadne muz, ja im doprajem alkohol a potom horiii a horiiii :)))

femma said...

mňam, zbiehajú sa mi slinky
a pekný Deň matiek!

palculienka said...

femma, dakujem, konecne svieti slnko :))

ninka said...

jejej, tu sa aj vari? :-D
motylik, to je podarene, ako ty tu chodis na recepty a doma prekvapujes? :-D aj post o tom bude? :-D

palculienka said...

ninkainka, ak sa to tak dà nazvat :) obcas sa mi zadari (pozri do receptov) :))))