Wednesday, June 06, 2007

Renovàcia po Francùzsky

Uz som vàm napisala, ze nàs nejaki dobràci vypàlili. Takze od konca oktobra neprevàdzkujeme. Ja som to zalomila hned v novembri a hybernovala som doma pri kozube :)

Takze sme vyviazli bez ujmy, fyzickej, co sa tyka mentàlneho stavu, o tom radsej pomlcim. Mesiac sme boli v hoteli. Predstavte si 20 m2 a troch ludi, viem, mohlo byt aj horsie. Ale po dvoch tyzdnoch mi uz ràstli rohy! Kazdy vecer po spràvach vypnùt televizor, lebo nasa princeznà nevedela zaspat. :) Co sa tyka sexu, viete si predstavit. Ako safranu :) Odisli sme len na tri dni, takze nàm zostalo aj tolko satstva. Nejaké dva pàry nohavic, 4 pary spodného pràdla a ponoziek a nieco na vrch a pyzamo. Malà vyviazla relativne dobre, kedze ju vzdy nabalim tak na mesiac a je jedno ci ideme na den alebo na tyzden :) Po dvoch tyzdnoch nàm na parkovisku pri hoteli v noci ukradli puklice z auta. Nové 200 eùr! poistovna samozrejme nepreplati, kedze nie sù pripevnené k autu! Ked sa s-re tak sa s-re! Po mesiaci sa nàm podarilo nàjst dom a prestahovat sa. Mali sme konecne kuchynu, kde som si mohla navarit, pràcku a dvor! :) Celé Vianoce som presedela nad zoznamom osobnych veci. Bolo treba spisat vsetko, od nohaviciek, cez uteràky po postelné pràdlo, vsetko. Nàbytok, hracky, kozmetiku, koberce, zàclony a vsetko ohodnotit cenou. Mesiac v ... :) Konecne som to dokoncila a islo sa do Pariza zaniest to expertovi. Ha, samozrejme, ze milàcik nechal zoznam doma! Ved co, on to mà vo zvyku. Tak sme sa vràtili, ved co 400 km len tak zo zàbavy, preco nie. Pariz je kràsny, bol by krajsi, keby som nebola vytocenà ako 10na srob! Rozdychala som to. Vràtili sme sa naspat a odfaxovali sme zoznam, ktorému bolo tak dobre doma na stole :)

Vo febrùari konecne poistovna sùhlasila s urcitou sumou na opravy. Zohnat firmu, ktorà to spravi. Bez problémov, ved peniaze sù. No peniaze sù, ibaze danà firma sa nejako nevie zmestit do rozpoctu! Rozpocet je dost stedry, ked uvàzime, ze sa tu dà postavit za to novy dom F4! No ale pre dotycného je to màlo. Tak hladat dalsiu firmu, ktorà by to dokàzala spravit lacnejsie. Za bieleho dna so svieckou hladat, aj tak ju nenàjdete! Konecne svetlo na konci tunela. No teda snàd, nesmieme zabudnùt, ze sme vo Francùzsku, ze àno. Jedno sa povie, druhé sa napise a tretie sa spravi a medzi tymi tromi procesmi podobnost ani len nàhodnà! Vysvetlim: Pride nejaky macho okuknùt plac a zahlàsi, to nie je vela roboty, v pohodicke sa do toho v mestime. Super, dùfame. Potom sa nàm dva tyzdne vyhovàra a nakoniec nàm dà rozpocet po tom, co muz pomaly spàva pred jeho dverami, aby ho zastihol. Sok, rozpocet prevysuje cenu poistovne o dost vysokù ciastku! Ak nepodpisete rozpocet a povolite im pracovat len na ùstnej dohode, nedoplatite sa! Takze tak to u nàs chodi :) Tak dùfam, ze tento dalsi uz pochopi, ze màme limitovany rozpocet a nebude to silit :) Muz s kamaràtom vybùrali podlazia a "vyskrabkali" 15 cm vrstvu zeminy, takze usetrili nejakych 30 000 eùr, tolko im ràtala prvà firma za vybùranie podlazi a firmy sa este stàle nevedia vpratat do rozpoctu :) Nàdej zomiera poslednà a po nàdeji to potom balim aj ja :)

11 comments:

Anonymous said...

Palculienka, skoro ako doma, nie? :) Vieš aká bdueš zocelená? Všetko bude dobré, len treba vydržať. Tak drž! My vám päste. :)

germa said...

presne ako doma a po pár rokoch musíš po šikovných zlatých slovenských ručičkách opravovať :(

palculienka said...

morningdew, ved to, uz drzim 7 mesiacov, ale dnes by mal podpisat papiere a v pondelok by mali zacat :)

palculienka said...

germa, tu màme nastastie na takéto veci poistku, ak sa nieco stane, pokazi, tak poistovna to dà opravit a oni sa potom natahujù s firmou, zo zàkona tu totiz musia dat zàruku na desat rokov ako firma, na vsetko, dlazby, mùry, ak osàdzajù oknà, vsetko; :) uz sa nàm stalo, ze sme tunak dedinského "profesionàlneho" majstra zavolali, bez podpisania papiera zalozil dve brvnà, hovoril ze to nebude drahé, prisla faktùra na 2000 eùr! Vystaval nàm zàchody a tie vysli lacnejsie ako zalozit dve brvnà! Muz odmietol zaplatit takù nehoràznu sumu, potom skresal tù faktùru na polovicu! Takze sme pouceni, bez papiera ani na zàchod :) preto sme taki opatrni: tu fakt plati; 5 kràt meraj a raz strihaj:) a ten ich styl pràce, manana! :) ale prezijeme, aj horsie som prezila, len niekedy ma to zrazi na kolenà a vcera bol jeden z tych dni :)

Anonymous said...

palc, drzim palce!!!!

palculienka said...

arwen, dakujem :)

sas said...

to je na nervy...! toto vam fakt nezavidim :(( a policia stale nic nevysetrila? :(( hmm, to je otazka, co? velmi vam drzime palce!

motýľ said...
This comment has been removed by the author.
motýľ said...

to deletnutie mam na svedomi ja :)

som este chcel dodat k sasankinmu komentu , ze len sa nenechajte obtiahnut firmou a radsej sa poradte s miestnymi.
P.S. vravime si,ze ale manzel je borec, ked tak s kamaratom dokazali maknut. tak uz len pevne nervy :)

palculienka said...

sasanka,policia?! :))))) to bol dobry vtip, volali sme co a ako, a oni na to, to my màme teraz doezitejsiu pràcu! stylom, co vyrusujeme :)

palculienka said...

motyl, miestny? malé firmy okràdajù este viac! aspon také màme skùsenosti a profesionalita minusovà, oni to vybùrali a vyskrabkali za dva tyzdne, lebo mysleli, ze firma zacne hned makat, mesiac po, dnes konecne by mali zacat :) ale....