Wednesday, June 13, 2007

Vypràzané sampiony s Nivou

Je to jedlo, ktoré sa u nàs tesi popularite. Budeme potrebovat asi tak 6 sampionov na osobu, ak podàvame na salàte, ako predjedlo. Moze sa to podàvat aj ako obloha, vtedy budù stacit tri na osobu. Kedze je dnes trinàsteho, radsej zàjdite do obchodu a kùpte tie huby tam. Na susedovù zberatelskù vàsen sa radsej dnes nespoliehajte. :)

Takze si nachystàme sampiony. Najlepsie sù mladé huby, ktorych klobùciky nie sù velmi otvorené. Ak sù prilis zaspinené, tak ich kefickou ocistime, len na sucho. Umyvanim pod vodou sa trati ich chut. Ale, ak sù naozaj velmi spinavé, kludne ich umyte pod vodou. My hlavicky nesùpeme. Nechàvame supku na nich. Ocistené huby opatrne odstopkujeme, aby sme nepraskli klobuciky. Stopky mozeme nakràjat na malé stvorceky a jemne oprazime na cibulke do makka, k tejto zmesi sa vràtim neskor.

Takze naplnime klobùcik syrom Nivou alebo Rokfortom. Odkrojime si maly stvorcek zo syra a jemne ho zatlacime do dierky, ktorà nàm zostala po stopke. Jemne zatlacame a dàvame pritom pozor, aby nàm klobucik nepraskol. Tu nàm pomoze supka, ktorù sme neosùpali. Ak sa aj mierne praskne, supka nàm to udrzi vsetko po kope. Ak sù klobuciky vacsie, ako som uz napisala, najprv dàme trochu udusenej zmesy zo stopiek, ktorù sme ochutili solou a korenim, popripade provelsànskymi bylinkami, ci trochou chili. Potom si nechàme miesto, aby sme to mohli prekryt este Nivou. Takto naplnené sampiony obalime v tradicnom trojobale alebo v cesticku, co màte radsej a co vàm chutovo lepsie vyhovuje. Spodok, kde je klobucik naplneny, po obaleni v strùhanke, este raz namocime do vajicka a znovu obalime v strùhanke. Takto by nàm syr nemal vytiect, ale aj tak si niekedy nàjde cestu von. Tradicne ich oprazime na oleji. Podàvame teplé na salàte alebo ako prilohu ku hlavnému jedlu.

Raz sme dostali kompliment od zàkaznika: "Takéto huby som jedol dva kràt v zivote. Raz v Parizi v trojhvezdickovej restauràcii a druhy kràt u vàs." Nasim doma tiez velmi chutili. Po rozkrojeni klobùcika, vàm vytecie von roztaveny syr... Ak nemàte radi Nivu, urcite sa to dà zamenit za Enciàn. Urcite to stoji za pokus.

Ja màm k sampionom speciàlny vztah :) Ked som bola tehotnà, kazdy den som musela mat, hnusnù, odpornù konzervu sampionov :) Raz som podozrievala muza, ze mi jednu konzervu ziedol! Nevydrzal to a isiel mi ju kùpit! Chybala mi, kedze som kupovala na cely tyzden! Odvtedy konzervové sampiony ani citit! Viete si ma predstavit s otvorenou konzervou na kolenach a vyjedala som ich priamo z konzervy vidlickou! Brrr! :)) Malà dodnes nemà rada huby v ziadnej podobe :)

9 comments:

Anonymous said...

mnaaaaam
palc, to sa robi robit mi chutky v tejto vecernej hodine? :)
ja som jedla v tehotenstve hriby len raz a bolo mi z nich tak zle, ze doteraz sa vyhovaram, ked s malou siju vsetci certi, ze to ma z toho, ze som ju nimi vtedy priotravila :)

sas said...

Mňááááááám,mňam, mňam, mňam :)))
Tak ked v piatok urobim skusku, tak snad tuto mňamku v sobotu urobim (najprv sa musim vyspat). Ja mam huby rada a aj ich rada zbieram.
My doma plnime klobuky zmesou - cibula,pokrajane nozicky sampiňonov,
postruhany syr eidam,sunka a zapekame v rure.

palculienka said...

arwen, vidis, to ma nenapadlo :) mozno preto jej to tak brble, od tych "blàznivych" hùb :))

palculienka said...

sasanka, drzim palce na tù skùsku :) a sù naozaj dobré a nie je to nàrocné :)

germa said...

no, malá by ešte huby ani jesť nemala - do veku 6 rokov, jej pečeň ešte nie je schopná ich stráviť. A nehanbíš sa konzervované huby jesť? :)
Inakšie, veľmi špinavé huby sa vynikajúco umyjú, keď sa do vody pridá múka.

palculienka said...

germa, ale ked mne tak vtedy chutili:), ked som si prvy kràt po porode otvorila konzervu, skoro som to neudrzala v sebe! :))) to som nevedela o umyvani hùb, tu sù fakt cistucké, màlokedy sa stane, ze ich treba umyvat; vedela som,ze malym detom sa huby nedàvajù, ale nevedela som, ze az do sest rokov

femma said...

palculienka, ale čo moja diéta!!! hríbom neviem odolať!!!
ten recept je super!!

palculienka said...

fema, diety sù vzdy az od zajtra :) dnes sa este posledny kràt najem a od zajtra uz dietujem :))
ved len na ochutnàvku, posteklit si chutové bunky :)

Unknown said...

ahoj chcem sa opytat tie sampiony ked nemam syr niva mozem dat aj nejaky normalny syr do toho bude to dobre idem vyskuat a napisem dakujem