Tuesday, June 26, 2007

Koniec skolského roka

Tak uz sa nàm blizi koniec skolského roka. Nasa "strednàcka" doniesla domov hodnetenie. Nie len také hocijaké hodnotenie. Pekne rozpisané na tri a pol strany :) Prednù strànku si pekne sami dekorujù. Tu je umelecky vytvor nasej hviezdy. Tie pridavky u panàcikov (zeleného a cerveného) netusim co to je. Musim sa jej spytat. :) To fialové s bodkou v strede je zrejme najaky druh jednobunkovca (typujem baktériu). Psychologovi to radsej na hodnotenie nezanesiem :))

Co hodnotia u malych skolkàrov? Vsetko! Je desat zàkladnych kategorii a tri a pol strany podkategorii. Tak aby ste boli v obraze:

  1. Jazyk- slovo hovorené, slovo pisané- 15 hodnotenych podkategorii
  2. Grafika a pisanie - 4 hodnotené podkategorie
  3. Objavte svet matematiky - 8 hodnotenych podkategorii
  4. Objavte svet vedy a techniky - 3 hlavné kategorie- Materialy a objekty, Senzory, Zivot-hygiena-prostredie a zdravie + podkategorie
  5. Objavte svet rozpràvok- 3 hodnotené podkategorie
  6. Objavte svet zemepisu - 2 hodnotené podkategorie (jedna sa tyka vesmiru)
  7. Objavte svet visualneho umenia - 4 hodnotené podkategorie
  8. Objavte svet hudby - 2 hodnotené podkategorie
  9. Objavte svet sportu a hry - 4 hodnotene podkategorie
  10. Spolunazivanie: spràvanie sa v kolektive - 9 hodnotenych podkategorii

Tak som si to pozrela. Uff, nestiham. Minuly rok sme dostali nieco podobné. Treba to podpisat a poslat naspat do skolky. Tak som sa dozvedela, ze nasa hviezda je v celku sikovnà. Matematika jej nerobi problémy, pisanie a "citanie" tiez nie. Dokonca aj v zemepise mà jasno :) Az na dva malé "problémy" sù jej hodnotenia velmi pozitivne. Prvy "problém": rozlisit minulost, pritomnost, budùcnost. Takze vcera, dnes a zajtra sù zmiesané dokopy v jednom gulàsi, co si myslim, ze je v jej veku normàlne. Druhy "problém": spolocenské hry s pravidlami. Nemà zmysel pre dodrziavanie pravidiel a cakat, kym pride rad na nu, ju tiez nebavi! Takze to podpisem a odoslem naspat do skolky. Nie ako minuly rok :) Dodatocne to odo mna vymàhali, nepochopila som, ze im to musim vràtit :)

Neviem, ci to nie je prehnané s tym hodnotenim. K tomu este tie ich pracovné zosity so "semaforovym" hodnotenim. Viem, ze je to pre informàciu rodicov a zrejme aj ucitelka sleduje, comu treba venovat viac pozornosti. Mna to utvrdilo v jednom. Nasu hviezdu nàm v nemocnici nevymenili. Celà po maminke. Tiez ma spolocenské hry nelàkajù, kvoli pravidlàm a cakat, kym pride na mna rad, tiez nie je bohvieco! Len ten zemepis mi nejde do hlavy! No mozno zaùradovali tatinkove gény :)

Tak tu je ukàzka tych "podkategorii" :)) Ak na to kliknete otvori sa to vo vacsom okne, budete mat jasnejsiu predstavu o com som pisala :))

Tak este dodàvam vysvetlenie ku kresbe, tak ako mi to vysvetlila sama autorka: na lavo, to cervené s velkymi usami som vraj ja a ten maly pridavok je vraj brucho :); to ruzové s tromi vlasmi je tatino :)); to modré, to je prasa :)) no a ten fialovy jednobunkovec je nakoniec slnko s pupkom :)))

Vpravo: to sù mracnà a chlapik s hnedym bruchom :) to modré "chlpaté" je slnko a malà uz chcela dokreslovat pupok, ked zbadala, ze zabudla spravit bodku v strede :)))

Takze je zatazenà na usi, pupky a bruchà, kedze ich tak zretelne znàzornuje :))) Ale aj tak sù najlepsie tie tri vlasy "deda Vseveda", cize tatina :))))

6 comments:

Anonymous said...

Nedá sa povedať, že by som tomu rozumela, myslím tie podkategórie, ale tie kresby sú úžasne. :)

palculienka said...

morningdew, pridàm dalsiu zoscanovanù strànku, tazko sa to vysvetluje a prekladat a vypisovat to vsetko sa mi nechce :))

germa said...

čo všetko tí francúzi nevymyslia :)

palculienka said...

germa :) asi ich bavi papierovanie :)
alebo to pridàva ucitelkam v materskej skole na pocite dolezitosti :)

sas said...

iste sa tam vsetko ucia formou hry a to vysvedcenie je len kvazi sprava pre rodicov, ako sa dieta javi v danom smere.take vysvedcenie nemoze mat daky iny vyznam..ved prijimacky:) do zakladnej skoly sa nerobia :))
to vysvedcko moze byt aj pre pocit dolezitosti toho maleho cverglika :))
alebo ako to chapete vy u vas?

palculienka said...

sas, ja to beriem s rezervou, aj ked som nàzoru, ze deti od troch rokov sù vystavené tlaku vypracovàvat ùlohy, mne to velmi hry nepripomina :) nie, prijimacky sa tu nerobia priamo, ale na zàklade negativneho hodnotenia, ucitelka mà pràvo odlozit nàstup dietata do skoly a teda skolkàr si zopakuje rok v skolke :) predstav si, ze by u nàs nepustili skolkàra do prvej triedy, lebo nepoznà abecedu :) ale aj v UK sa deti ucia abecedu pred nàstupom do skoly, len to tam nebolo presadzované takouto formàlnou formou :) vyplyva to zrejme z faktu, ze pisané a hovorené slovo je tu velmi odlisné
ten moj maly cverglik to mà na hàku, akuràt ten chybajùci pupok na slniecku ju rozculuje :)))